Een vijver is een goede toevoeging aan iedere tuin die daar de ruimte voor biedt. Iedere vijver moet uiteraard gelegd worden. Dat je niet precies weet hoe je een vijver in je eigen tuin moet aanleggen is niet zo gek. Daarom hebben we een super simpel stappenplan voor jou gemaakt. Zodat je in elk geval iets beter weet waar je moet beginnen bij het proces van het aanleggen van een vijver. Ben je geïnteresseerd in het aanleggen van je eigen vijver, maar weet je niet zo goed welke stappen je moet doorlopen om dit te kunnen verwezenlijken? Blijf dan vooral even hangen, want dan ben je hier op het juiste adres.
Stap 1: Maak een plan
De belangrijkste en tegelijkertijd de meest voor de hand liggende stap is het maken van een goed plan. Je kunt aan weinig dingen ongestoord beginnen zonder het goed voorbereid te hebben. Als je deze stap overslaat gaat het je waarschijnlijk meer tijd, geld en energie kosten. Schrijf een plan van aanpak. Behandel hierin ook de financiële zaken die een vijver met zich meebrengt: wat kun je, je permitteren? Daarnaast moet je in je plan een uitgebreide tijdsplanning maken en nadenken over je benodigdheden. Pas als je al je onderzoek hebt gedaan, hebt besloten welke producten je nodig zult hebben, de plek, de maat en de vorm van je vijver hebt bepaald en een planning hebt gemaakt kun je gaan beginnen.
Stap 2: Schaf de juiste producten aan
Deze stap is wel net zo belangrijk als de vorige: het aanschaffen van de juiste producten. Soms betekent dit wel dat je meer moet investeren. Als je, je dat kunt veroorloven willen we je echt op het hart drukken om dit dan ook te doen. Goede producten zijn immers het halve werk. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je, je vijver ook zo gezond en mooi mogelijk wil houden. Daarom zal je hem moeten onderhouden. En daar heb je vijverbenodigdheden voor nodig. Dus, wij raden aan om niet alleen de producten voor de aanleg te kopen, maar om ook meteen de andere materialen zoals: een vijverfilter, beschermingsmiddelen en andere benodigdheden te scoren.
Stap 3: Tijd voor het echte werk
Nu je al je onderzoek hebt gedaan, een plan hebt gemaakt, planning hebt gemaakt én alle benodigdheden hebt aangeschaft is het tijd om aan de slag te gaan. Het graven van een gat voor je vijver is hierin het eerste wat je gaat doen. Let hierbij op een aantal zaken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het gat goed waterpas graaft. Daarnaast kun je een stukje ondiep laten voor de moerasplanten. Deze planten hebben namelijk een diepte van ongeveer 30 cm nodig. Als je dit alles teveel moeite vindt kun je ook altijd nog kiezen voor een voorgevormde vijver.
Stap 4: De afrondende fase
Nu je al deze stappen hebt doorlopen ben je vlak bij de finishlijn. Het enige wat je nog moet doen is de vijver afmaken. In dit laatste stukje van het proces is het belangrijk dat je de vijver beschermt. Je wilt hem immers wel zo goed mogelijk goed houden. Dit doe je door een laag van 10 cm plaatzand in de vijverkom te doen. Zo voorkom je zo veel mogelijk lekkages. Voor het volgende klusje raden we aan om wat vrienden en familie op te trommelen om te komen helpen: namelijk de vijverfolie over de vijverkom uit spreiden. Dit is zwaar. Zorg dat de folie strak ligt, maar voorkom gespannenheid.
Als je al deze stappen hebt doorlopen is het eindelijk tijd voor de allerlaatste stap: het vullen van de vijver. Bij deze stap zul je de voldoening gaan voelen waar je waarschijnlijk al die tijd al zo naar hunkerde.