Graszoden aanleggen in de tuin: zo doe je dat!

Is jouw tuin een saaie, grijze bedoening en wordt het tijd voor een grasmat? Of kan jouw oude gazon wel weer eens vervangen worden? Als je direct een groen grasveldje in de tuin wilt, dan kun je het beste voor graszoden kiezen. Deze zijn eenvoudig zelf aan te leggen, maar dan moet je wel de juiste stappen doorlopen. In dit artikel lees je welke stappen dit zijn!

Stap 1: bodem verbeteren

De bodem moet gezond zijn, voordat je er graszoden op legt. Anders heeft het gras geen goede basis om op te groeien. Je kunt de bodemgrond verbeteren door meststoffen of preparaten te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat de wortels extra voeding krijgen en stimuleren de vochtopname. Vervang je terrastegels voor een grasmat? Dan ligt er waarschijnlijk geel zand onder de tegels. Dit zand zorgt voor een prima drainage, maar meng het wel eerst met tuinaarde om een goede bodem te creëren voor graszoden. 

Stap 2: de beste tijd om graszoden te leggen

Graszoden zijn het hele jaar aan te leggen, tenzij er vorst is. Leg je ze in de winter aan (wanneer het niet vriest), dan duurt het langer voordat de wortels groeien en de grasmat zich vastzet aan de grond. Eigenlijk moet de bodemtemperatuur minstens 12 °C voor de ideale groeiomstandigheden. Het voorjaar is de beste tijd om graszoden aan te leggen. Je ziet dan vaak een groeispurt zodra het weer warmer is. Het moet alleen ook niet te warm zijn, want boven de 25 °C wordt het weer moeilijker om de zoden snel te laten aanhechten in de grond en te groeien.

Stap 3: prijs van graszoden en bestellen

Bereken hoeveel meter graszoden je nodig hebt en tel daar een aantal meters extra bij vanwege snijverlies. 1 m² graszoden kost meestal tussen de € 2 en € 3. De graszoden worden gekweekt bij de teler en als je ze direct hier bestelt, zijn ze vaak het goedkoopst. Ze worden vers gesneden en in rollen geleverd. Meestal koop je graszoden met speelgras, een stevige en mooie grassoort. Als je tuin veel schaduw heeft, bestaan er ook graszoden met schaduwgras. Het is belangrijk dat je de graszoden zo snel mogelijk legt nadat ze bezorgd zijn. Heb je geen tijd? Rol ze na twee dagen dan toch even uit, want anders wordt het gras geel door het tekort aan zonlicht.

Stap 4: graszoden leggen

Begin met de buitenste randen van het gazon. Daarna werk je richting het midden en van achteren naar voren. Zo hoef je niet steeds over de zoden te lopen die je net gelegd hebt. Leg de zoden strak tegen elkaar aan om de naden weg te werken. Als alles gelegd is, sproei je de zoden nat wanneer het een zonnige, droge dag is. Daarna druk je alle randen nogmaals goed vast. Na twee weken heeft het gras zich goed kunnen hechten aan de grond en kun je het maaien. Let er alleen wel op dat je die eerste keer tegen de legrichting in maait, want anders trek je misschien de zoden weer los.

Stap 5: bekalken

Aan het begin van het voorjaar is het belangrijk dat het gras bekalkt wordt. Kalk zorgt er namelijk voor dat de pH-waarde van de bodem minder zuur wordt, waardoor mos ook weer minder kans krijgt om te groeien. Na het bekalken moet je ongeveer een maand wachten voordat je het gazon bemest. Begin in het voorjaar met een speciale startmest. Hier is magnesium aan toegevoegd, wat het gras sneller een mooie groene kleur geeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *