Het idee van het kopen van een doe-het-zelf-klushuis is voor veel mensen een super leuke en opwindende gedachte. Je kan compleet je eigen gang gaan en de woning precies zo verbouwen en renoveren zoals jij in gedachte hebt. Op deze manier kan je voor een voordelige prijs een super mooie woning bemachtigen. Voor je eigen veiligheid en een overzicht in de kosten is het wel van uiterst belang om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. In dit artikel ga je lezen wat het is en waarom je het moet doen bij een doe-het-zelf-klushuis.
Wat is een bouwtechnische keuring?
Een bouwtechnische keuring, ook wel bekend als een bouwkundige keuring of inspectie, is een grondige beoordeling van de algehele staat van een woning. Hierbij wordt gekeken naar onder andere de fundering, het dak, de muren, de elektrische installatie, de riolering, het schilderwerk en noem maar op, alles wat je ziet en wat je niet ziet in en rondom de woning. Het doel van deze keuring is om eventuele gebreken of problemen in de woning te vinden voordat je begint met de renovatie of überhaupt een bod uitbrengt. Dit helpt verrassingen of verborgen kosten te voorkomen, en het biedt je een beter inzicht in wat er als eerst moet worden aangepakt tijdens de klus.
Waarom is een bouwtechnische keuring belangrijk?
verborgen gebreken vinden: Zelfs als je denkt dat je alles hebt gecheckt in het huis, kan een getrainde professional mogelijke gebreken vinden die anderen over het hoofd zien. Een expert doet dit meerdere keren op een dag, de meeste mensen, 1 of 2 keer in hun leven.
Kosteninschatting: Na de keuring ontvang je een bouwkundig rapport. Hierin wordt een zorgvuldige schatting gemaakt van welke kosten er zijn verbonden aan de gevonden beschadigingen of gebreken. Hiermee kan je een budget opstellen en weet je voor welke kosten je komt te staan.
Veiligheid: Veiligheid staat altijd voorop. Een bouwkundige inspectie brengt eventuele veiligheidsrisico’s aan het licht, zoals asbest, slechte bedrading of onveilige constructies.
Onderhandelingspositie: Als de keuring problemen aan het licht brengt die niet eerder vernoemd zijn, kun je deze informatie gebruiken in de onderhandelingen met de verkoper. Je kunt vragen om een lagere verkoopprijs of verzoeken dat bepaalde problemen worden opgelost voordat je het huis koopt.
Plannen voor de toekomst: Met een duidelijk beeld van de staat van het huis, kun je stapsgewijs een renovatieplan opstellen. Je kunt prioriteiten stellen en de volgorde bepalen wat er eerste moet gebeuren en wat kan wachten.
Bouwtechnische keuring en doe-het-zelf klussen
Als je van plan bent om een doe-het-zelf-klushuis te kopen, is een bouwtechnische keuring nog belangrijker. Wellicht ben je van plan om alle renovaties uit te voeren, dat kan ook zeker. Maar om goed in beeld te krijgen wat er precies gerenoveerd moet worden, is hulp van een expert essentieel. Als de keuring aantoont dat er ernstige problemen zijn, kunnen deze misschien niet geschikt zijn voor een amateurklusser en ga je voor een aantal klussen toch wat hulp nodig hebben van een bouwbedrijf. Het is beter om deze risico’s te weten voordat je de aankoop doet.
Een bouwtechnische keuring geeft jou een goed inzicht zodat je de afweging kan maken wat je zelf gaat doen en waar je een bouwbedrijf voor inschakelt. Wij raden aan de bouwkundige keuring uit te laten voeren door Homekeur. Zij zijn actief door heel Nederland.
Conclusie
Het kopen van een doe-het-zelf klushuis kan een hele opwindende ervaring zijn, maar het is van essentieel om goed voorbereid te zijn. Een bouwtechnische keuring is een belangrijke stap om een goed beeld te krijgen van de staat de woning en mogelijke renovatiekosten. Het helpt je om veilig te klussen en een stappenplan voor de renovatie op te stellen. Door de keuring niet over het hoofd te zien, vergroot je je kansen op een succesvolle van je doe-het-zelf-klushuis.